Materiały konferencyjne SEP 2018
3.1. Modelowanie numeryczne procesu mrożenia górotworu Zbudowany model po skalibrowaniu go z rzeczywistymi pomiarami przyrostu płaszcza mroże- niowego w szybie GG-1 posłużył do wykonania szeregu analiz mających na celu znalezienie optymalnego pod względem długości czasu trwania, mocy Stacji Agregatów Mrożeniowych oraz kosztu całkowitego mrożenia wstępnego. Analizy te podzielono na trzy główne grupy, które wyróżniały się następującymi konfiguracjami: • zmienny promień kręgu otworów mrożeniowych przy zachowaniu aktualnej liczby otworów (40 sztuk); • dwa kręgi otworów mrożeniowych o różnych promieniach; • zmienne promienie kręgu otworów mrożeniowych oraz liczba otworów. W każdej z powyższych grup scenariuszy modyfikowano średnicę kręgu otworów mrożenio- wych w kroku co 0,2 m. Liczbę otworów mrożeniowych modyfikowano natomiast w taki spo- sób, aby była ona parzysta. Wynikało to z geometrii zbudowanego modelu osiowo- symetrycznego oraz z konieczności wykonania analizy w dwóch opcjach tzn. do 430 metrów pełną liczbą otworów mrożeniowych, natomiast poniżej ich połową. Takie podejście umożliwi- ło szacunkową ocenę czasu trwania mrożenia wstępnego w taki sposób, by proces głębienia szybu nie był wstrzymywany na skutek nieuzyskania przez płaszcz mrożeniowy wymaganych parametrów. W wyniku wspomnianego modelowania numerycznego zestawiono czasy nie- zbędne do uzyskania wymaganego stanu zamrożenia dla całego profilu szybowego, w porów- naniu z prognozowanym postępem głębienia szybu. Kierowano się tutaj kryterium, iż w momencie dojścia spągiem wyrobiska szybowego do stropu danej warstwy musi osiągnąć ona docelowy stan zamrożenia, tj. wymaganą grubość płaszcza lub/oraz zamrożenie ociosów wyłomu tegoż wyrobiska. Sposób ten posłużył do określenia czasów opóźnienia rozpoczęcia głębienia szybu w stosunku do momentu włączenia Stacji Agregatów Mrożeniowych. Analizę taką wykonano dla każdego ze scenariuszy i zbiorcze wyniki zestawiono na wykresie (Rys. 1). Rys. 1. Zestawienie czasów mrożenia wstępnego dla przeprowadzonych analiz Fig.1. Initial freezing time for performed analysis
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTcxNzA3