Materiały konferencyjne SEP 2021

stałym zużyciu energii, przy energochłonności koncentrujemy się na zmniejszeniu zużycia energii potrzebnym do wytworzenia jednostki produktu procesu. Organizacja powinna zdecy- dować, którą z miar wykorzystywać przy świadomości jej percepcji przez jej użytkowników. W KGHM, gdzie celem nadrzędnym jest zmniejszenie zużycia energii przy niezmienionym wolumenie produkcji wykorzystywana jest „energochłonność”. Co zatem oznacza sformułowanie „poprawa efektywności” czyli także „poprawa energochłon- ności”: czy możemy mówić o poprawie energochłonności jeśli uległa ona zmniejszeniu (np. rok do roku)? Czy zwiększenie energochłonności oznacza jej pogorszenie? Niekoniecznie. Porównanie różnych wartości wskaźnika źródłowego (tu: energochłonności) jest przeprowa- dzane najczęściej w dziedzinie czasu, np. rok do roku (czyli porównujemy wartości średnio- roczne w dwóch różnych, zwykle kolejnych latach). Nazwijmy rok wcześniejszy okresem ba- zowym a późniejszy okresem raportowania. Porównujemy zatem np. średnioroczną wartość z okresu bazowego (wartość referencyjną, bazową, odniesienia – określaną także jako Energe- tyczna Linia Bazowa, EnLB [8, def. 3.4.7]) i z okresu raportowania (wartość bieżącą, zmierzo- ną) a wynikiem porównania jest ich różnica. Takie podejście prezentowane jest w normie ISO 50006, skąd pochodzi ilustrujący je rysunek 1. Rys. 1. Koncepcja określenia zmiany wartości wskaźnika na podstawie porównania jego wartości zmierzonych w dwóch różnych okresach (źródło [7], rysunek 3 po edycji autora) Figure 1. Concept of determining the EnPI value change based on comparing of the measured EnPI value from different periods (source: [7], fig. 3 edited by author)

RkJQdWJsaXNoZXIy NTcxNzA3