Materiały konferencyjne SEP 2021

4 Podczas flotacji nadaw odczynnik zbieraj ą cy był podawany na pocz ą tku flotacji głównej, przy czym całkowit ą dawk ę (80 g/Mg) rozdzielano na dwie cz ęś ci: 60% odczynnika było podawane na pocz ą tku flotacji głównej, natomiast 40% po upływie 5 minut. Spieniacz był dozowany jednorazowo na pocz ą tku eksperymentu w dawce 20 g/Mg. Podczas flotacji koncentratu ko ń cowego do zawiesiny nie dodawano odczynników flotacyjnych, natomiast w przypadku odpadu ko ń cowego flotacj ą prowadzono w obecno ś ci odczynnika zbieraj ą cego w ilo ś ci 5 g/Mg. Maltodekstryn ę dozowano jedynie do drugiego stadium flotacji czyszcz ą cej. Ka ż dy z otrzymanych produktów flotacji przemywano wod ą destylowan ą w celu wypłukania soli rozpuszczonych w wodzie technologicznej filtruj ą c zawiesiny na lejku Büchnera. Produkty nast ę pnie wa ż ono i przygotowywano u ś rednione próbki do oznacze ń laboratoryjnych na zawarto ść miedzi oraz analiz mineralnych technik ą QEMSCAN. 3. PRZEDSTAWIENIE WYNIKÓW BADA Ń LABORATORYJNYCH Wykonane oznaczenia mineralogiczne umo ż liwiły sporz ą dzenie bilansów flotacyjnych dla czterech, najbardziej miedziono ś nych, minerałów: chalkozynu (jako suma chalkozynu, digenitu i djurleitu), bornitu, kowelinu i chalkopirytu. Na ich podstawie sporz ą dzono krzywe wzbogacania Halbicha dla ka ż dego z minerałów. Na rys. 3-6 przedstawiono porównanie efektywno ś ci wzbogacania minerałów bez dodatku oraz przy wprowadzeniu maltodekstryny jako ś rodka wspomagaj ą cego proces flotacji. Widoczny jest niewielki wpływ zastosowania maltodekstryny na chalkozyn, dominuj ą cy pod wzgl ę dem ilo ś ciowym minerał miedziono ś ny. Rys. 3. Porównanie wzbogacania chalkozynu dla flotacji bez oraz z dodatkiem maltodekstryny (powi ę kszony obszar dla uzysków w zakresie ε = 40-45%). Fig. 3. The comparison of beneficiation of chalcocite for flotation without and with addition of maltodextrine (enlarged area for recoveries in range ε = 40-45%). 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 100 Zawartość chalkozynu w koncentracie,β [%] Uzysk chalkozynu w koncentracie, ε [%] bez maltodekstryny z maltodekstryną 45,0 45,2 45,4 45,6 45,8 46,0 46,2 46,4 46,6 46,8 47,0 40,0 41,0 42,0 43,0 44,0 45,0

RkJQdWJsaXNoZXIy NTcxNzA3