Materiały konferencyjne SEP 2021

6 Rys. 6. Porównanie wzbogacania chalkopirytu dla flotacji bez oraz z dodatkiem maltodekstryny. Fig. 6. The comparison of beneficiation of chalcopyrite for flotation without and with addition of maltodextrine. 4. OMÓWIENIE WYNIKÓW Obserwacje efektywno ś ci wzbogacania poszczególnych minerałów pozwalaj ą dostrzec ró ż nic ę wpływu maltodekstryny na jako ść otrzymywanych koncentratów. W badanym materiale głównym minerałem siarczkowym jest chalkozyn, jednak ż e jego kinetyka flotacji nie uległa widocznej zmianie po wprowadzeniu maltodekstryny. Odmiennie zachowuj ą si ę pozostałe siarczki miedzi, lecz ich udział w nadawie jest wyra ź nie mniejszy, zatem wzrost efektywno ś ci ich flotacji nie przekłada si ę na wyra ź nie polepszenie jako ś ci koncentratów, mierzonej zawarto ś ci ą Cu. Fenomen zró ż nicowanego zachowania si ę siarczków w obecno ś ci maltodekstryny jako depresora materii organicznej wymaga pogł ę bionej analizy literatury oraz potwierdzenia na drodze dalszych bada ń laboratoryjnych. Przeprowadzone analizy mineralogiczne produktów wzbogacania w warunkach przemysłowych pozwoliły tak ż e na potwierdzenie wpływu maltodekstryny na struktur ę udziałów siarczków miedzi w otrzymywanych koncentratach (Rys. 7). Niezale ż nie od rozpoznania przyczyn pomijalnego znaczenia wprowadzenia depresora w ę gla na wzbogacanie chalkozynu, otrzymane wyniki umo ż liwiły szersz ą interpretacj ę danych, istotnych dla prowadzenia procesu w skali przemysłowej. Zró ż nicowane pod wzgl ę dem mineralogicznym zło ż e LGOM stanowi du ż y potencjał badawczy dotycz ą cy wpływu maltodekstryny na wzbogacanie siarczków miedzi. Wschodnia cz ęść zło ż a (obszar Lubin-Małomice) obejmuje stref ę bogatego wyst ę powania bornitu, chalkopirytu, a tak ż e towarzysz ą cych minerałom miedzi sfalerytu i galeny. Przeprowadzone badania uzasadniaj ą rozszerzenie eksperymentów na inne obszary zło ż owe. 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 85 90 95 100 Zawartość chalkopirytu w koncentracie,β [%] Uzysk chalkopirytu w koncentracie, ε [%] bez maltodekstryny z maltodekstryną

RkJQdWJsaXNoZXIy NTcxNzA3