Materiały konferencyjne SEP 2022
Analizując stężenia etylenu i propylenu zaobserwowano, że w końcowej fazie wychładza- nia wartości tych stężeń przyjmują wartości zdecydowanie wyższe niż podczas zagrzewania. Zjawisko to potwierdza również wieloletnia obserwacja pół pożarowych w kopalniach węgla. Przykładowo dla próbki węgla numer 3 stężenie etylenu przy zagrzewaniu dla tzw. tła wynosi 0,12 ppm, a podczas wychładzania 0,91 ppm., stężenie propylenu wynosi 0,09 ppm przy za- grzewaniu a podczas wychładzania 0,48 ppm. Można stwierdzić, że etylen i propylen są gazami najlepiej opisującymi zagrożenie poża- rowe, zwłaszcza w fazie wychładzania. Stężenia acetylenu przy zagrzewaniu do temperatury około 150°C utrzymują się na pozio- mie granicy oznaczalności i wynoszą 0,002 ppm. Przy wychładzaniu wartość ta jest osiągana około 50°C, poniżej tej temperatury obserwacja zmian stężeń acetylenu staje się niemożliwa. Analizując zmiany stężeń acetylenu można stwierdzić, że gaz ten może być przydatny w oce- nie zagrożenia pożarowego od 200°C przy zagrzewaniu oraz powyżej 100°C przy wychładzaniu. Stężenia dwutlenku węgla dla wszystkich węgli systematycznie rosną i charakteryzują się średnimi przyrostami w stosunku do innych gazów. Przy wychładzaniu również systematycz- nie lecz powoli maleją. Gaz ten można używać do oceny zagrożenia pożarowego, jednakże jego niezbyt duża dynamika spadku przy wychładzaniu może utrudniać ocenę zagrażania poża- rowego. Stężenia wodoru dla wszystkich węgli dynamicznie rosną i spadają w całym zakresie tem- peratur. Stężenia wodoru w temperaturze 35°C wynoszą 0,5 ppm i systematycznie rosną do około 100 ppm przy 300°C. Przy wychładzaniu ponownie spadają do 0,5 ppm. Na podstawie przeprowadzonych badań można uznać, że wodór jest również jednym z najbardziej charakte- rystycznych gazów do oceny zagrzewającego i wychładzającego się węgla. Analiza wskaźników pożarowych Kryteria przyjęte w przepisach górniczych sprawdzają się tylko podczas zagrzewania węgla (rys.5). Rys. 5. Przebieg zmian wartości wskaźnika Grahama Figure 5. Changes in the value of the Graham index
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NTcxNzA3